Wat is financiële leasing?

Wat is financiële leasing? cover

Financiële leasing is een vorm van financiering waarbij een bedrijfsmiddel (zoals een voertuig, machine of apparatuur) wordt geleased voor een vaste periode, waarbij de huurder (leasenemer) periodieke betalingen doet aan de verhuurder (leasemaatschappij). Aan het einde van de leaseperiode heeft de huurder vaak de optie om het geleasede goed tegen een vooraf bepaalde restwaarde te kopen. Dit type leasing biedt fiscale voordelen en helpt bedrijven hun cashflow te beheren door grote initiële uitgaven te vermijden.

Het is zeer belangrijk om de juiste financiering te vinden voor de groei van je bedrijf. Of je nu net begint, al een tijdje zelfstandig werkt, of een KMO leidt, de juiste financieringsoplossing kan je helpen om je doelen te bereiken.

Een van de meest voordelige financieringsopties is financiële leasing. Maar wat betekent dat precies? En hoe kan het jou helpen? In dit artikel leggen we uit wat financiële leasing is, wat de voordelen zijn en hoe het proces werkt. We laten ook zien hoe LeaseBroker je kan begeleiden bij het vinden van de beste oplossing voor jouw situatie.

Bij LeaseBroker begrijpen we dat elke onderneming uniek is. Daarom bieden we oplossingen op maat, zodat je kunt investeren in de toekomst van je bedrijf zonder je zorgen te maken over de financiering. Laten we samen ontdekken hoe financiële leasing jouw onderneming kan ondersteunen en versterken.

Voordelen van financiële leasing

Financiële leasing biedt tal van voordelen voor starters, zelfstandigen en KMO-bedrijfsleiders. Hier zijn enkele belangrijke voordelen die deze financieringsoplossing zo aantrekkelijk maken:

1. Fiscale voordelen

Een van de grootste voordelen van financiële leasing is de fiscale aftrekbaarheid. De leasebetalingen kunnen vaak volledig worden afgetrokken als bedrijfskosten, wat je belastingdruk kan verlagen. Bovendien kan de afschrijving van de geleasete activa vaak op een gunstige manier worden toegepast, wat je netto winst verder kan verbeteren.

2. Verbeterd cashflowbeheer

Financiële leasing helpt je om je cashflow beter te beheren. In plaats van een grote som geld in één keer uit te geven voor de aankoop van een bedrijfsmiddel, betaal je maandelijkse leasebedragen. Dit maakt het makkelijker om je liquiditeit te behouden en te investeren in andere belangrijke aspecten van je bedrijf, zoals marketing, personeel of uitbreiding.

3. Behoud van kapitaal

Door te kiezen voor financiële leasing, hoef je niet je eigen kapitaal aan te spreken om essentiële bedrijfsmiddelen aan te schaffen. Dit betekent dat je je beschikbare kapitaal kunt gebruiken voor andere strategische investeringen of om als buffer te dienen voor onverwachte uitgaven. Hierdoor kun je je bedrijf op een duurzamere manier laten groeien.

4. Flexibiliteit en aanpasbaarheid

Leasecontracten kunnen vaak worden aangepast aan jouw specifieke behoeften en financiële situatie. Je kunt kiezen voor variabele looptijden, restwaardes en betalingsstructuren die passen bij jouw cashflow en bedrijfsplannen. Dit geeft je de flexibiliteit om de financiering zo efficiënt mogelijk in te richten.

5. Technologische vooruitgang

Door middel van financiële leasing kun je regelmatig investeren in de nieuwste technologie en apparatuur zonder de volledige kosten vooraf te moeten betalen. Dit is vooral nuttig in sectoren waar technologische vooruitgang snel gaat en de concurrentie groot is. Met leasing kun je je apparatuur up-to-date houden en je concurrentiepositie versterken.

6. Mogelijkheid tot eigendom

Aan het einde van de leaseperiode biedt financiële leasing vaak de optie om het geleasede goed tegen een vooraf bepaalde prijs over te nemen. Dit geeft je de mogelijkheid om uiteindelijk eigenaar te worden van de activa die essentieel zijn voor je bedrijfsvoering, zonder dat je in het begin een grote investering hoeft te doen.

Financiële leasing is een krachtige tool die je kan helpen je bedrijf te laten groeien en te floreren. Door gebruik te maken van de voordelen die deze vorm van financiering biedt, kun je je onderneming sterker en veerkrachtiger maken. Bij LeaseBroker staan we klaar om je te begeleiden bij het vinden van de ideale leasingoplossing die aansluit op jouw specifieke behoeften en doelen.

Hoe werkt financiële leasing?

Financiële leasing is een flexibele en toegankelijke manier om bedrijfsmiddelen te financieren zonder grote initiële investeringen. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe financiële leasing werkt:

Stap 1: Behoeftebepaling

Het proces begint met het bepalen van je specifieke behoeften. Wat voor soort activa heeft je bedrijf nodig? Dit kan variëren van voertuigen en machines tot IT-apparatuur en kantoormeubilair. Lease Broker helpt je om je behoeften in kaart te brengen en de beste financieringsoptie te kiezen.

Stap 2: Selectie van de activa

Zodra je weet welke activa je nodig hebt, selecteer je het specifieke product of de producten die je wilt leasen. Dit kan in samenwerking met een leverancier of dealer die je vertrouwt, of via de partners van LeaseBroker.

Stap 3: Leaseovereenkomst opstellen

Samen met Lease Broker stel je een leaseovereenkomst op. Deze overeenkomst bevat alle details van de lease, zoals de looptijd, maandelijkse betalingen, rentetarieven, en de voorwaarden voor het overnemen van het actief aan het einde van de leaseperiode. Het contract wordt afgestemd op jouw financiële situatie en bedrijfsplannen.

Stap 4: Goedkeuring en levering

Nadat de leaseovereenkomst is opgesteld, wordt deze ter goedkeuring voorgelegd aan de leasemaatschappij. Zodra de overeenkomst is goedgekeurd, wordt het actief geleverd aan je bedrijf. Vanaf dit moment kun je direct gebruik maken van het geleasede goed.

Stap 5: Maandelijkse betalingen

Tijdens de looptijd van de lease betaal je maandelijks een vast bedrag. Deze betalingen omvatten zowel de rente als een deel van de afschrijving van het geleasede goed. Dankzij de voorspelbaarheid van deze betalingen kun je je cashflow effectief beheren en plannen maken zonder onverwachte financiële verrassingen.

Stap 6: Einde van de leaseperiode

Aan het einde van de leaseperiode heb je verschillende opties, afhankelijk van de voorwaarden in je leaseovereenkomst. Meestal kun je kiezen uit:

  • Overname van de activa: Je kunt het actief tegen een vooraf bepaalde restwaarde overnemen en zo eigenaar worden.
  • Verlenging van de lease: Je kunt de lease verlengen tegen nieuwe voorwaarden.
  • Teruggave van de activa: Je kunt ervoor kiezen om het actief terug te geven en eventueel een nieuw leasecontract af te sluiten voor een ander actief.

Voorbeeld van een leasecontract

Stel dat je een startend bedrijf hebt dat een nieuwe bestelwagen nodig heeft. Via LeaseBroker sluit je een financiële leaseovereenkomst af met een looptijd van 5 jaar en maandelijkse betalingen van €500. Aan het einde van de leaseperiode kun je ervoor kiezen om de bestelwagen over te nemen voor een restwaarde van €2,000.

Door financiële leasing te gebruiken, kun je direct beschikken over de benodigde middelen zonder je kapitaal uit te putten. LeaseBroker staat je bij elke stap bij om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt en dat je de beste financieringsoplossing krijgt voor jouw specifieke situatie.

Conclusie

Financiële leasing is een krachtige financieringsoptie voor starters, zelfstandigen en KMO-bedrijfsleiders. Het biedt tal van voordelen, zoals fiscale voordelen, verbeterd cashflowbeheer, behoud van kapitaal, flexibiliteit, toegang tot de nieuwste technologie, en de mogelijkheid tot eigendom aan het einde van de leaseperiode.

Bij LeaseBroker begrijpen we dat elke onderneming uniek is en zijn eigen specifieke behoeften heeft. Daarom bieden we maatwerk oplossingen die perfect aansluiten bij jouw situatie. We begeleiden je stap voor stap door het hele proces, van het bepalen van je behoeften en het selecteren van de juiste activa tot het opstellen van de leaseovereenkomst en de uiteindelijke keuze aan het einde van de leaseperiode.

We staan klaar om je te helpen bij het vinden van de ideale financieringsoplossing die je bedrijf kan ondersteunen en laten groeien. Of je nu net begint, al enige tijd zelfstandig werkt, of een KMO leidt, wij zorgen ervoor dat je de beste lease optie krijgt die past bij jouw financiële situatie en bedrijfsdoelen.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Ontdek hoe financiële leasing jouw onderneming kan versterken en hoe LeaseBroker jouw betrouwbare financiële partner kan zijn. Samen kunnen we werken aan de toekomst van jouw bedrijf en de weg naar succes effenen.

Ben je klaar om de volgende stap te zetten in de groei van je onderneming? Wij zijn er om je te helpen. Klik hier om contact op te nemen en te ontdekken wat LeaseBroker voor jou kan betekenen.